Schedule

All workshops has been approved for EMDRIA CE credits ( EMDR CANADA EC Program Approval number 03012-56) . An EMDRIA approved six hours workshop will receive six credits; a three hours workshop, three credits and a 90 minutes presentation, 1.5 credits. EMDRIA CE Credits can only be allocated to participants who have completed an EMDRIA or EMDR Europe Approved EMDR Basic Training. EMDR CANADA maintains responsibility for this program and its content is in accordance with EMDRIA requirements.

Thursday – April 11

5:00pm - 7:00pm

Pre-Registration / Grand Foyer

Friday – April 12

8:00am - 8:45am

Registration / Cordova Foyer

8:45am - 9:00am

Conference Opening and Welcome / Judy Moench PhD, President EMDR Canada / Cordova Ballroom

9:00am - 4:30pm

Healing the Traumatized Self: How to manage Complex Clinical Situations in Trauma Treatment

Ruth Lanius MD, PhD

  • English w/ translation
  • Full Day
  • Cordova Ballroom
  • Intermediate 15% EMDR
  • 6 CEU Credits

10:30am - 10:45am

Break

12:00pm - 1:30pm

Lunch on your own

3:00pm - 3:15pm

Break

5:00pm - 6:30pm

85 years of EMDR Therapy experience: what we’ve learned

Marshall Wilensky PhD Katie O’Shea MSW, LCPC Arnold Popky PhD, MFF

  • English w/ translation
  • 90 minutes
  • Cordova Ballroom
  • Intermediate/Advanced, 100% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

Saturday – April 13

8:00am - 9:00am

Registration / Cordova Foyer

9:00am - 10:30am

The other side of heroes: First Responders and Chronic Pain

Michelle Gottlieb PsyD, MFT, LPCC Deborah Silveria PhD, LMFT

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level ( Room D)
  • Intermediate 80% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

EMDR with Overactive Immune Systems: MCS and GvH

Robin Shapiro MSW, LICSW

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level (Room C)
  • Introductory/Intermediate, 80% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

9:00am - 12:00pm

Advancing excellence in treating Complex Trauma

Kathleen Martin MSW, LCSW Cindy Shrigley MSW, RSW

  • English
  • 3 hours
  • Cordova Level ( Room E)
  • Intermediate/Advanced, 70% EMDR
  • 3 CEU Credits

Extended Resourcing

Roy Kiessling MSW, LISW

  • English w/ translation
  • 3 hours
  • Cordova Ballroom
  • Intermédiaire, 100% EMDR
  • 3 CEU Credits

“Efficacy of EMDR Therapy – PTSD and Beyond”

Louise Maxfield PhD

  • English
  • 3 hours
  • Cordova Level ( Room B)
  • Introductory, 100% EMDR
  • 3 CEU Credits

10:30am - 10:45am

Break

10:45am - 12:15pm

Benefits and mitigated risks of the intensive format for EMDR: Taking care ethically

Sandra Paulsen PhD

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level ( Room D)
  • Intermediate/Advanced, 50% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

Using EMDR Therapy with individuals who are suicidal and in an acute mental health crisis

Simon Proudlock C Psychol, AFBPsS

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level (Room C)
  • Introductory/Intermediate – 90% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

12:15pm - 1:30pm

Lunch on your own

1:30pm - 3:00pm

Incorporating NeurOptimal Neurofeedback® into your therapy practice to enhance EMDR processing

Jan Yordy MEd

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level ( Room D)
  • Introductory – 40% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

1:30pm - 4:30pm

LENS, EMDR and Neural Regulation: Brain and Body

Ulrich Lanius PhD

  • English
  • 3 hours
  • Tuscany Room (Lobby Level)
  • Intermediate/Advanced, 50% EMDR
  • 3 CEU Credits

EMDR with Ego State Interventions

Robin Shapiro MSW, LICSW

  • English
  • 3 hours
  • Cordova Level ( Room E)
  • Intermediate 40% EMDR
  • 3 CEU Credits

Beyond Trauma: Transpersonal Resourcing in EMDR for Client Transformation

Irene Siegel PhD, LCSW

  • English
  • 3 hours
  • Cordova Level (Room C)
  • Intermediate/Advanced, 60% EMDR
  • 3 CEU Credits

Next generation EMDR Addiction Treatment based on the EMDR Consulting Model

Terence Wade PhD and Darlene Wade LCWS

  • English
  • 3 hours
  • Cordova Level ( Room D)
  • Introductory/Intermediate, 80% EMDR
  • 3 CEU Credits

Ego-State Therapy Interventions to Prepare Dysregulated Dissociative Clients for EMDR

Shirley Jean Schmidt MA, LPC

  • English w/ translation
  • 3 hours
  • Cordova Ballroom
  • Intermediate/Advanced – 100% EMDR
  • 3 CEU Credits

3:00pm - 3:15pm

Break

3:15pm - 4:45pm

Augmenting the FSAP and DeTur with Ego State Hypnosis, Age Regression and Progression

Scott Smith MA, PLLC

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level ( Room B)
  • Advanced, 60% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

5:00pm - 6:15pm

Annual General Meeting / Cordova Ballroom

6:30pm - 8:00pm

Reception / Tuscany Room

Sunday – April 14

8:00am - 9:00am

Registration / Cordova Foyer

9:00am - 10:30am

A Self-Evaluative Tool to Assess and Repair Clinical Challenges in Complex Trauma Cases

Cindy Shrigley MSW, RSW Kathleen Martin MSW, LCSW

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level (Room C)
  • Intermediate/Advanced – 70% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

From Conflict to Integration: Addressing Cultural and Social Identities within Treatment Formulation

Raquel Hoersting PhD

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level ( Room D)
  • Intermediate – 70% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

9:00am - 12:00pm

“Getting past your past” into the present: ISP® & ERP – Immediate Stabilization in Natural and Man-made Disasters and Trauma

Gary Quinn MD

  • English w/ translation
  • 3 hours
  • Cordova Ballroom
  • Introductory/Intermediate, 60% EMDR
  • 3 CEU Credits

Children who are Groomed… Delivering Effective EMDR when the Client does not Present with a-Typical Trauma

Susan Darker-Smith LLM, MSc

  • English
  • 3 hours
  • Cordova Level ( Room B)
  • Introductory/Intermediate – 60% EMDR
  • 3 CEU Credits

Sleep: The Unrecognized Key to Stabilization.

Jaan Reitav PhD Celeste Thirwell MD, FRCPC

  • English
  • 3 hours
  • Cordova Level ( Room E)
  • Intermediate – 50% EMDR
  • 3 CEU Credits

10:30am - 10:45am

Break

10:45am - 12:15pm

How to Apply Intensive EMDR for Military and First Responders who have been Diagnosed with PTSD

Crystal Arber MSW

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level (Room C)
  • Advanced – 100% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

Using EMDR Therapy with Disordered Eating, Attachment, and Complex Trauma

Lori Kucharski MA, LMFT

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level ( Room D)
  • Intermediate/Advanced – 80% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

12:00pm - 1:30pm

Networking Lunch / Cordova Ballroom

1:30pm - 3:00pm

Deepening EMDR Effects with Adjunctive Low-Level Light Therapy (LLLT)

Ulrich Lanius PhD

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level ( Room B)
  • Intermediate/Advanced – 50% EMDR
  • 1.5 CEU Credits

1:30pm - 4:30pm

Le traitement des cauchemars à l’aide de l’EMDR

Guy Boucher MA

  • French
  • 3 hours
  • Cordova Level ( Room D)
  • Débutant – 60% EMDR
  • 3 CEU Credits

Eating Disorders and EMDR Therapy: Utilizing Art Techniques

Marie Rothman MSc, LPC

  • English
  • 3 hours
  • Cordova Level ( Room E)
  • Intermediate – 70% EMDR
  • 3 CEU Credits

3:00pm - 3:15pm

Break

3:15pm - 4:45pm

Supporting Transgender and Gender Non-Conforming Clients with EMDR

Michelle Marchese LICW

  • English
  • 90 minutes
  • Cordova Level ( Room B)
  • Introductory – 50% EMDR
  • 1.5 CEU Credits